måndag 3 augusti 2009

Fler studenter till universitet och högskolor?

Svårare att få jobb, fler som vill plugga - men hittills har regeringens satsningar på ökat antal platser varit måttliga eller obefintliga. Nu föreslår Jan Björklund en utbyggnad. I DN säger han:

– Vi bör bygga ut ganska snabbt. Lärare finns och lokaler finns, det fattas bara ett beslut. Det är bättre att ungdomarna studerar än att de går arbetslösa.

Jag håller i stort sett med. Det är nedbrytande att gå arbetslös när man vill ha ett jobb, och det finns starka skäl att ge möjlighet till högre utbildning för dem som vill - men att vara arbetslös betyder inte nödvändigtvis att man vill plugga. När Björklund säger att lärare och lokaler finns undrar jag hur mycket han vet om vardagen på universitet och högskolor, och vilka resursåtgärder han tänker sig. På de institutioner jag känner till finns inget överskott på anställda lärare/forskare, tvärt om sliter många på obetald övertid - eller känner sig tvingade att låta de egna forskningsprojekten bli lidande för att det går åt mer tid till undervisning än vad man får ut. Detta gäller i ännu högre grad på kurser med många studieovana.

Om Björklund tänker sig att anställa fler lärare skulle det vara en annan sak - som nydisputerad forskare är man ofta hänvisad till osäkra vikariat eller att söka externa forskningsmedel i hård konkurrens med etablerade forskare. Många får söka sig till annat jobb, vilket är gott och väl om man får något annat jobb. En doktorsexamen tenderar dock paradoxalt nog att diskvalificera en från många andra jobb, eftersom man betraktas som för "snäv" i sin kompetens, alltför problematiserande och - inte sällan - med en bristande förankring i "verkligheten", i betydelsen den värld som ligger utanför universitetens väggar. Kunde man med Björklunds utbyggnadssatsning anställa ett antal lärare vore det en lovvärd satsning inte bara på att öka kvalitet och tillgänglighet i högre utbildning, utan också på att skapa arbetstillfällen till fler av de forskare/lärare vars kompetens samhället som helhet i dag ofta slarvar bort. En konjunkturrelaterad utbyggnad tror jag dock inte ger några varaktiga jobb av det slaget att hoppas på. Tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar